Öresundsbron fyller 25 år så många har aldrig korsat den därför älskar vi denna ikoniska länk mellan Sverige och Danmark

Om du har kört över Öresundsbron någon gång, tillhör du en stor grupp svenskar. Men om du inte har gjort det ännu, är du inte ensam om det heller.

Öresundsbron, den imponerande stål- och betongförbindelsen mellan Sverige och Danmark, firar nästa månad 25 år. Trots sitt jubileum är det fortfarande många svenskar som aldrig har färdats över den – varken med bil, tåg eller buss. Det är kanske inte så förvånande, eftersom bilresan över bron är långt ifrån gratis.

Resevanor enligt enkäten

Tidningen Feber ställde nyligen en enkel fråga till sina läsare: ”Har du åkt över Öresundsbron?” Över 3500 personer deltog, och svaren fördelade sig så här:

Därmed kan man konstatera att lite mer än hälften har gjort resan någon gång, medan endast en liten grupp är vad man kan kalla rutinresenärer.

Kostnaden – ett tänkbart hinder

Att korsa bron är inte något man gör spontant om man inte planerat det i förväg. En enkel resa med personbil över Öresundsbron kostar idag cirka 665 kronor. För en tur- och returresa handlar det alltså om drygt 1300 kronor. För den som pendlar finns rabatter, till exempel via Brobizz, men för tillfälliga resenärer är priset högt.

Varför åker man över alls?

Även med ett högt pris finns det många skäl till att korsa bron:

En skribent från Feber skriver att hen aldrig åkt över bron, trots att hen bott i Skåne. Istället tog man färjan till Köpenhamn förr. Kanske säger det något om hur starka vanor och nostalgi kan vara?

En teknisk bedrift med kulturell betydelse

När Öresundsbron öppnade i juli år 2000 var det resultatet av innovativt ingenjörskonst. Den 7,8 kilometer långa bron sträcker sig från Malmö till den konstgjorda ön Pepparholm, där den övergår i en tunnel som fortsätter under vattnet till Amager i Danmark. Totalt är förbindelsen 16 kilometer lång – en spektakulär demonstration av nordiskt samarbete.

Idag är bron mer än en infrastrukturlösning – den är ett landmärke med symbolisk betydelse. Oavsett om man kört över den många gånger eller bara sett den på håll, väcker den känslor och samtalsämnen.

Har du upplevt bron?

För den som ännu inte åkt över, kanske det här är det tecken du väntat på? Ett enkelt äventyr: kör ner till Malmö, ta bron över sundet, njut av en kaffe i Köpenhamn – och känn att du också har varit en del av Öresundsbrons historia.

Så – har du åkt över Öresundsbron? Och om du har, vad var det som tog dig dit?

Du kan läsa mer och dela dina upplevelser i kommentarsfältet hos Feber. Och vem vet – kanske har du en brohistoria att dela?