Olof K Gustafsson döms för miljardbluff i USA från självutnämnd Escobararvinge till FBI-informatör

Olof K Gustafssons resa från självutnämnd arvtagare till Pablo Escobar till fängelsedömd bedragare är minst sagt häpnadsväckande. Den svenska entreprenören, som tidigare utmålats som en visionär affärsman, erkände sig nyligen skyldig i ett amerikanskt rättsfall där han stod åtalad för en lång rad grova bedrägerier.

Från imperium till illusion

Mellan 2019 och 2023 drev Gustafsson det bluffbolag som kallades Pablo Escobar Inc.. Under detta namn såldes påstådda produkter såsom eldkastare, exklusiva mobiltelefoner och digitala valutor – allt med en dos av kriminell glamour hämtad från Escobar-mytologin. Men där reklamen levererade drömmar, uteblev de faktiska leveranserna. Det resulterade i att människor, främst i USA, förlorade stora summor pengar.

Från hot om 2000 år till 33 månader

Med cirka 150 åtalspunkter uppskattade åklagarna att det totala straffet potentiellt kunde uppgå till nästan 2 000 år i fängelse. Men istället för ett liv bakom galler valde Gustafsson att göra en uppgörelse – en så kallad plea deal – där han erkände sig skyldig till vissa brott mot att få ett betydligt mildare straff. Resultatet blev 33 månader bakom lås och bom.

  1. Erkännande av skuld
  2. Uppgörelse med åklagare
  3. Starkt reducerad fängelsetid

Utöver fängelsedomen blir han också av med sitt amerikanska uppehållstillstånd och kommer att avvisas från USA efter avtjänat straff. Han är dessutom skyldig att betala tillbaka det han lurat till sig – något som torde bli en både juridisk och praktisk utmaning.

Spår även i Europa

Det slutar inte där. Frankrike har också visat intresse för Gustafsson, där han misstänks vara inblandad i omfattande konstsmuggling. Bland annat rör det sig om verk som påstås vara signerade av självaste Picasso.

Vem är mannen bakom fasaden?

I offentligheten har Olof K Gustafsson länge odlat en bild av sig själv som en ”superentreprenör”, med fingrarna i allt från fastigheter till teknik och konst. Men historiken visar snarare en karriär kantad av brutna löften och rättsliga processer, som exempelvis tvisten med betalningstjänsten Klarna.

Från att ha framställt sig själv som Pablo Escobars arvtagare sitter han nu istället i en fängelsecell och räknar månaderna. Den glittriga ytan ersätts av betongväggar, och självbilden som internationell affärsman får ge vika för verklighetens konsekvenser.

En modern fabel – med ett verkligt straff

Det här är mer än en spektakulär rättsprocess – det är en berättelse om hur branding, bedrägeri och ambition kan binda ihop till ett korthus som till slut faller. Även om straffet verkar milt jämfört med de potentiella 2000 åren, är Gustafssons saga ett varnande exempel på hur snabbt storhetsvansinne kan möta byråkratisk verklighet.