Mobilt Bank-ID - en utsatt funktion

Det kanske inte kommer som någon nyhet att Mobilt Bank-ID är en särskilt utsatt funktion när det gäller hantering av personuppgifter och dataskydd. Genom den appen kan man som bekant identifiera sig som person. Det innebär i sig att organisationen man legitimerar sig mot kan få tillgång till en mängd känslig information men även till bankkonton och liknande. Bedrägerier som sker genom Mobilt Bank-ID har blivit allt vanligare de senaste åren och nu varnar många för de stora riskerna att bli utsatt för “smishing”.

Vad är Mobilt Bank-ID

Mobilt Bank-ID är en applikation i mobil eller dator som gör att du kan identifiera dig på nätet. Tack vare den enkla lösningen behöver man nu sällan eller aldrig identifiera sig hos ett fysiskt bank- eller myndighetskontor för att göra ärenden av känslig karaktär. Istället kan du sköta alla dina bank- och myndighetsärenden var du vill – så länge du har Mobilt Bank-ID att tillgå.

Nackdelen med Mobilt Bank-ID

Mobilt Bank-ID sparar mycket tid och energi för dess innehavare. Men det finns inte bara fördelar med appen. Mobilt Bank-ID sätter en också i en särskilt utsatt position – så länge man inte är på sin vakt. Får någon annan kontroll över ditt Mobila Bank-ID ligger man illa till. Det gör nämligen att den som har kontrollen också har samma mandat att utföra handlingar som du annars kan göra. Som att göra banköverföringar exempelvis. Detta är något som flera bedragare utnyttjar.

Animerad identifikation
Se till att ditt Bank-ID inte hamnar i fel händer

Smishing

Smishing kan låta som ett ofarligt låtsasord men i själva verket är det benämningen på en av de vanligaste typerna av bedrägerier just nu. Det går ut på att en bedragare samlar in offrets bankupopgifter och personnummer, vilket man kan göra genom några snabba sökningar på google. Sedan skriver bedragaren in dessa i inloggningsrutan på offrets bank och ringer upp offret. Därefter säger bedragaren något i stil med att offrets konto är utsatt för misstänkta transaktioner och att offret behöver legitimera sig med Bank-ID för att “banken” (alltså bedragaren) ska kunna stoppa detta. Det som då i själva verket sker är att bedragaren får tillgång till offrets bankkonto och kan göra överföringar hur den vill. Det är dock lätt att undvika de här situationerna för den som är på sin vakt.

Var försiktig med Bank-ID

Det är lätt att göra rätt. Lämna aldrig ut personuppgifter till någon du inte litar på. Banker ringer aldrig upp dig och ber dig legitimera dig. Om det mot förmodan skulle ske någon gång så ska du istället be att få ringa upp banken och göra samma procedur. Ringer du till bankens kundtjänstnummer så kan du vara säker på att du är i trygga händer.