Det är en kall vind som blåser genom gångarna hos dagligvarujätten Coop just nu. Och det är inte bara kylsystemet i frysdisken som står för rysningarna. Ekonomiskt sett går det riktigt trögt – så pass att hela 2023 slutade med ett smärtsamt minusresultat på nästan tre miljarder kronor.
Bakom siffrorna, som först publicerades av Dagens Nyheter, döljer sig en dyster upplaga i räkenskapsboken. Kooperativa Förbundet (KF), som är Coops ägare, och dess regionala föreningar landade tillsammans på en rörelseförlust på 2,7 miljarder kronor. Det mesta – drygt 1,65 miljarder – kom från butiksverksamheten. Inget i prognoserna tyder på att detta var en engångshändelse – snarare tvärtom.
En särskilt oroväckande detalj är att Coops tillväxt under 2023 stannade vid 2,2 procent. Detta kan låta stabilt vid en första anblick, men i jämförelse med livsmedelsbranschens genomsnittliga tillväxt på 4,1 procent står det klart att Coop halkar efter. Svenska konsumenter vänder sig i allt större utsträckning till konkurrenter som ICA och lågprisalternativet Willys.
Coop har också fastnat i ett negativt rykte om att vara Sveriges dyraste matkasse. Denna bild reproduceras ständigt i prisjämförelser och gör det svårt för Coop att vinna tillbaka ekonomiskt pressade kunder.
Det regionala perspektivet tecknar en ännu mörkare bild. I södra Sverige är situationen så pass ansträngd att Coop Syd enligt interna diskussioner riskerar konkurs. Det är svårt att föreställa sig att en så långvarig aktör skulle kunna försvinna från vissa delar av landet – men farhågan är reell.
Samtidigt fortsätter KF:s eget kapital att minska. Under 2023 minskade det från 5,5 miljarder till 4,2 miljarder kronor. I ett klimat där förlusterna staplas blir det tydligt att kassareserverna inte kommer att räcka för evigt.
Den kooperativa modellen, där Coop drivs av och för sina medlemmar, ställs nu inför svåra frågor. Hur räddar man regionala föreningar med pengar man själv saknar? Och hur moderna är idealen om medlemsägande när konkurrenterna kapar kostnader och snabbar på sin utveckling inom teknik och tillgänglighet?
Trots dystra siffror finns det ljuspunkter. Coop har fortfarande:
Men för att vända trenden krävs flera saker:
Krisen är utan tvekan djup. Men inom varje kris finns också en möjlighet – ett tillfälle att börja om. Frågan som återstår är: Kan Coop ta den chansen?
Eller står vi inför början på slutet för en av Sveriges mest ikoniska dagligvaruaktörer?